[SVK] Irix 15mm f/2.4 Blackstone pre Canon – J. Sadecky

Profesionálnej fotografii sa venujem už niekoľko rokov. Priznám sa, nie som technický typ fotografa. Radšej sa venujem túlaniu po krajine a hľadaním krásnych scenérii.

Ako každý fotograf hôr, aj ja rád preferujem širokouhlé objektívy.

Keď som dostal prvú správu ohľadne testovania od Švajčiarského výrobcu objektívov Irix, zostal som veľmi milo potešený.

Pri krajine som doteraz používal len objektívy s autofocusom. Nie že, by mi manuálny objektív prekážal, ale predsa je to pohodlnejšie.

Irix vyrába manuálne pevné objektívy. Na testovanie som si vybral 15mm pevný “ širokáč “ s clonou F2.4 v prevedení Blackstone, vyrobený zo zliatiny magnézia a hliníka, ktorý je nadštandartne utesnený voči vlhkosti a prachu. Objektív je naviac vybavený poťahom Neutrino, čo napomáha obmedzeniu odleskov a ghostingu, vďaka čomu majú fotografie v silne osvetlených podmienkach vylepšený kontrast a farebnú presnosť.

Irix som testoval s mojím novým telom Canon EOS R5, takže to bol test dva v jednom.

 

 

 

BALENIE OBJEKTÍVU

 

 

Prvý dojem z balenia objektívu je prepracovný, a Irix výrobca si dáva naozaj záležať aby bol klient spokojný. Objektív je chránený hliníkovou krabicou ako inak s označením konkretného modelu.

 

 

Vnútro balenia chráni tvrdený neoprénový obal aby bol objektív v bezpečí pred nárazmi a pod.

 

 

Irix 15mm F2.4 Blackstone so závitom s priemerom 95 mm ma celkom prekvapil. Pri krajinárskej fotografii využívam magnetické a zásuvné filtre. Chýbal mi adaptér, tak som nemal možnosť nafotiť dlhé expozície, a všetko som riešil len cez viac expozícií tkz. HDR.

Užívatelia čo používajú rôzne filtre musia rátať s väčšou investíciou do adaptérov a celkovo filtrov pre závit 95mm.

 

 

Irix, ale využíva alternatívu, kde použivateľovi poskytuje využiť gélové filtre v rozmere 30×30 mm s hustotou ND4, ND 8 a ND16, ktoré sa zasúvajú v zadnej časti objektívu! Určite ma tento systém výhody, hlavne čo sa týka poveternostných podmienok!

 

 

Irix 15mm F2.4 Blackstone umožňuje precízne manuálne zaostrenie s možnosťou uzamknutia pozície zaostrenia, čo pri opakovanom fotografovaní umožňuje udržanie dokonalej konzistencie. Blokovanie zaostrenia – umožňuje uzamknúť zaostrovací krúžok v konkrétnej polohe , čo je mimoriadne výhodné, ak chcete zachovať konkrétnu rovinu zaostrenia, alebo pri použití hyperfokálnej mierky. Ideálna voľba pri nočnej fotografií. Stačí raz zaostriť, zamknúť a na 100% máte istotu že Váš snímok bude ostrý aj pri nechcenom “ buchnutí “ do objektívu po prípade pri zmene miernej kompozície.

 

Irix 15mm F2.4 Blackstone je ostrý po celej ploche obrazu. Zorný uhol 110 stupňov (na FullFrame fotoaparáte) má veľa možností pri fotografovaní od krajiny, architektúry a veľa iného.

Objektív má neuveriteľne nízku úroveň skreslenia, a krištáľovo čistý obraz vďaka sofistikovanému optickému dizajnu so špeciálnymi členmi.

 

 

Gravírované značenia na tele objektívu sú navyše fluorescentné, čo značne zlepšuje prácu v podmienkach slabého osvetlenia.

Ďalšia vychytávka Irix 15mm F2.4 Blackstone je infinity “klick” keď na objektíve dosiahnete bod nekonečna.

Výrobca to má premyslené a vie, čo je dobré pre fotografov, ktorý sa pohybujú hlavne v noci po horách. Ako bolo spomínané, je to ideálna pomôcka pri slabom osvetlení počas snímania nočnej oblohy. S clonou F2.4 s 15mm pevným ohniskom budete pánmi hviezd a mliečnej dráhy.

 

Canon EOS R5 + Irix 15 mm F2.4 Blackstone
Krajina 3x expo. bracketing f8, ISO 400 15sec.
Hviezdy 9x f2.8, ISO 4000, 15sec

 

Canon EOS R5 + Irix 15 mm F2.4 Blackstone
1x expo. 15mm / f4 / ISO 1600 / 36sec.

 

Canon EOS R5 + Irix 15 mm F2.4 Blackstone
Krajina 3x expo.bracketing
15mm / f3,2 / ISO 3200/ 15sec.

 

 

Ostrenie v hľadáčiku vo fotoaparáte Canon EOS R5 možete vidieť následovne. Pri otáčaní ostrenia sa na displeji súbežne oddiaľujú a priťahujú tkzv. trojuholníky, ktoré označujú rovinu ostrenia a štvorec naznačuje miesto zaostrenia.

 

 

Keď sa trojuholníky navzájom “ pretnú “ ich farba sa zmení na zelenú. Vtedy sa na displeji, alebo v hľadačíku ukáže presné zaostrenie. Pri zrkadlovkách ako je napr. Canon EOS 5D MARK IV, ostriace body zasvietia na červeno a vydajú zvuk “ pípnutia ”.

 

 

Najkratšia vzdialenosť zaostrenia Irix 15mm F2.4 Blackstone je 25cm. Tu už dokážete nasnímať aj zaujímavé popredia vo fotografií a tým dosiahnúť inú perspektívu!

Pri otvorenej clone f2.4 nie je problém vytvoriť pekný bokeh a tým sa vyhnúť nežiadúcemu pozadiu.

 

Canon EOS R5 + Irix 15 mm F2.4 Blackstone
3x expo. bracketing
f13 / ISO 100 / 0,5sec

 

 

Robustná slnečná clona blokuje prebytočné svetlo, aby zlepšila viditeľnosť a zabránila nežiadúcim odleskom. Ako bonus na clone sú malé “ dvierka “, ktoré vám umožňujú otočiť voliteľný 95 mm filter na požadované nastavenie bez odstránenia clony. Pre CPL filter ideálna pomôcka pri snímaní napr. vodopádov a pod.

 

 

Slnečná clona je samozrejme dobrá pomôcka kvôli nežiadúcim odleskom, no v tomto prípade to platí len pre svetlo čo dopadá na šošovku z boku. Pri priamom silnom protisvetle sa na fotografiách ukážu nežiadúce odlesky, ktoré je pre začínajúcého fotografa problém odsrániť v editore!

Skúsení užívatelia si poradia len s “ antireflexnými “ snímkami.

 

 

Objektív Irix 15mm F2.4 Blackstone má možnosť kalibrácie zaostrovacieho krúžku. V prednej časti tela vidíte skrutku s krycou doskou, pod ktorou nájdete mechanizmus regulácie krúžkov. Takéto riešenie vám umožňuje vyladiť prsteň tak, aby nastavenie nekonečna dokonale zodpovedalo bodu nekonečna na krúžku. Výrobca samozrejme zdôrazňuje skutočnosť, že táto možnosť je zameraná na používateľov so zručnými rukami; kalibrácia je proces, ktorý vyžaduje veľkú presnosť !

 

 

 

Zrhnutie na záver

Objektív Irix 15mm F2.4 Blackstone určite odporúčam! Kresba, ostrosť a kontrast fotografií sú naozaj na úrovni. Určite by som sa nebál použiť objektív aj v drsnejších podmienkách na horách. Už pri silnejších mrazoch môže byť síce problém pri zamykaní a odomykaní ostriaceho krúžku, tak na to by som si dával pozor !

(Objektív som testoval v jarných podmienkach), tak to je len moja domienka.

Pre fotografov čo sa venujú krajinám, architektúre a pod. je to ideálny “ širokáč “ do výbavy za cenu cca 700,-€.

Všetký dôležité informácie o objektíve si môžete pozrieť na oficiálnej stránke https://irixlens.com

 

 


arrow_back Back to list